2012. december 25., kedd

a "megmondó" emberek

rájöttem, hogy melyik az az embertípus, amelyiket a legkevésbé tudom tolerálni: a "megmondó" ember. és ami a legszörnyűbb, hogy előfordulása gyakori, élőhelye változatos, viselkedése pedig figyelemfelkeltő.

gyakorlatilag minden családban van egy ilyen ember, aki kéretlenül ad életvezetési tanácsokat a szexuális szokásoktól a gyereknevelésen át egészen odaáig, hogy a vendégváró ropogtatni valót hogyan érdemes elhelyezni az asztalon. megkérdőjelezhetetlen felsőbbrendűsége pedig elsősorban abban nyilvánul meg, hogy valamennyi témában a lehető legkörültekintőbben, széleskörű tapasztalatainak birtokában nyilvánít véleményt. ami persze nem vélemény, hanem utasítás, vagy még inkább a létező cselekvési alternatívák közül a leghelyesebb, részedről pedig az egyetlen logikus és elfogadható reakció, ha saját meggyőződésedet sutba dobva vakon követed az utasításait.

az ilyen típusú emberek harsányak, minden pillanatban reprezentálni akarnak és rögtön vezetőként lépnek fel, ha egy két főnél nagyobb közösségben találják magukat. nem létezik olyan téma, amihez ne tudnának hozzászólni és úgy általában véve mindennek avatott szakértői. mindennek. de tényleg. hiába űzöl bármilyen tevékenységet, olyan magasszintű tudás birtokosai, hogy az egyetlen dolog amit tehetsz, hogy tátott szájjal hallgatod őket. hidd el, igazuk van. mindig. de tényleg. még ha éppen tudva tudod, hogy soha nem ültek lovon. vagy sosem taekwon-doztak. esetleg bármi. de tényleg.

és ami a legfontosabb, legvisszatetszőbb, legtöbb ellenérzést kiváltó tulajdonságuk: képtelenek visszavonulni. nem ismerik be a tévedésüket, inkompetenciájukat. olyan nincs, hogy nekik ne legyen igazuk. soha. de tényleg. mindehhez pedig egy álszerény, mártírkodó hozzáállás társulhat (ez persze csak bizonyos egyedekre jellemző) - ezt már inkább nem is részletezem, egyszerűen csak képzeljük el a szituációt: az egyetem padjait soha sem koptató fajtaegyed reakciója arra, ha inkompetenciájára a témában felhívod a figyelmet: "persze, mert én csak egy buta műszerész vagyok."- hát ilyenkor önti el a szar az agyamat.

és hogy mit lehet ezek ellen tenni? egyetlen recept van: üveges szem, derűs mosoly!

4 megjegyzés:

  1. Esetleg a mögöttes mozgatórugók megfejtése, az elfogadás,.... csak mert szereted. Akkor is, ott is.

    VálaszTörlés
  2. kicsit te is megörökölted, Lilla :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. elég baj az nekem, nem kell rá emlékeztetni... :P

      Törlés