2012. december 15., szombat

részeges piskóta

nelli épp a teáról írt, és az utolsó gondolatok egy nagyon kedves történetet juttattak eszembe.

még élt a nagymamám, de a nagybátyámnak már új felesége volt, szóval valószínűleg a 2009-es karácsonykor történt, hogy a szokásos szenteste utáni látogatásunkra készültek apa szülei. sütés, főzés, miegyéb - a nagymamám, Dudó, mindig annyit főzött, hogy egy egész hadosztályt jól lehetett volna tartani belőle karácsonytól szilveszterig biztosan, de a nagymamák már csak ilyenek.

a hagyományos, jól bevált édességek mellett szeretett kisérletezni, új receptekkel színesíteni a tradicionális karácsonyi menüt. ezen az ominózus karácsonyon a "részeges piskóta" nevűt választotta, ami egyszerű de nagyszerű süteménynek ígérkezett: főzz pudingot és öntsd a tálban elrendezett babapiskótára. a piskótát előtte be kell áztatni rumaromás vízbe, ettől lesz igazán finom.

az utolsó pillanatban derült ki, hogy nincs kéznél rumaroma, ezért az én drága nagymamám fogta magát és egy teljes üveg rumba áztatta bele a piskótát, sőt még ami esetleg meg is maradt volna, azt is ráöntötte, biztos ami biztos. annyira durva volt, hogy csak korhatárral lehetett enni és aki nem bírta annyira az alkoholt, az még kísérőt is kért hozzá. a család az este végére igencsak jókedvű volt, végülis megettünk egy üveg rumot és hát nyilván más "finomságok" is kerültek a poharakba.

szóval ha rum, akkor nekem mindig ez jut eszembe. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése