2012. augusztus 19., vasárnap

mesterségek ünnepe

családilag ostromoltuk meg a várat és vetettük bele magunkat az izgalmasnak ígérkező fesztiváli kavalkádba. néhány jogos vagy legalábbis annak vélt kritikai észrevétellel járulok hozzá a reklámhoz. aki az alábbiakat nem hiszi, járjon utána! ;)

én ugyan tavaly is voltam már kint, de akkor épp csak a szélén kapirgáltunk - erre most döbbentem rá. az egy évvel ezelőtti időhiányos rohanást most egy egész napos, lassú folyású családi andalgásra cseréltük. ahogy kiszámoltuk, 7 órát sikerült eltöltenünk rendületlen nyálcsorgatással, talpalással és költekezéssel. a mesterségek ünnepe tényleg egy monumentális népünnepély, színpompás forgatag és turistacsalogató látványosság.

a jól megszokott magyaros keserűségnek szabad folyást engedve álljon itt néhány negatív tapasztalat: csillagászati árak a portékák és szolgáltatások terén, hömpölygő tömeg mindenütt, egymástól alig-alig különböző standok végeláthatatlan hosszú sora. mindez persze valahol érthető és természetes, de ha az atyai pénztárca nem védett volna a kínos szembesüléstől, hát... maradjunk annyiban, hogy nem a hőgutától estem volna össze az első 100 m után.

de na, ez összességében mégis csak csodás és egyedülálló dolog! nagyszabású és izgalmas kulturális reprezentáció, kirakodóvásár, hagyományőrzés, népművészeti gyorstalpaló - egy ilyennek pedig kell, hogy legyen helye a nemzeti kulturális eseménynaptárban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése